Wilt u gezonder leven, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Heeft u al veel geprobeerd, maar lukt het niet om een gezonder leven vol te houden? Dan kan Leefstijlcoaching u helpen. De leefstijlcoach richt zich op volwassenen met een (hoog risico op) suikerziekte, hart- en vaatziekte of obesitas. Leefstijlcoaching wordt sinds 2019 vergoed vanuit de basisverzekering. 

NB: Alleen zijn met de zorgverzekeraar DSW in 2023 geen contract afspraken te maken vanuit een individuele praktijk. DSW heeft hierbij gekozen om alleen 75% te vergoeden van de kosten van het GLI-traject. Als u bij DSW verzekerd bent en uw huisarts is aangesloten bij Rijnmond Dokters en via VIPlive een verwijzing heeft gestuurd dan geldt deze regel niet voor u en worden alle kosten netjes vergoed.

Wat doet de leefstijlcoach?

De leefstijlcoach helpt u om in uw dagelijks leven gezonder te eten, meer te bewegen, aandacht te hebben voor voldoende slaap en een goede balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Samen met uw coach bespreekt u welk doel u wilt behalen en welke stappen u zelf hiervoor kunt doen. Samen met uw coach werkt u stap voor stap naar uw persoonlijke doel. U leert hoe gezond eten en meer bewegen onderdeel kunnen worden van uw dagelijks leven. Samen met u bespreekt uw coach iedere bijeenkomst welke stappen u neemt om uw leven te veranderen. Daarbij houdt de coach rekening met uw persoonlijke situatie. U bepaalt het tempo, waardoor u het programma ook bij u past. Ook wisselt u ervaringen uit met de andere deelnemers gedurende een aantal groepsbijeenkomsten. U staat er dus niet alleen voor.

Een gezonde leefstijl maakt een mens ook gelukkig en daar streven wij naar! Maar hoe krijg je nou zo’n gezonde leefstijl?                      Wat moet je daarvoor doen.. of laten?

GLI

Sinds 2019 heeft de zorg er een nieuwe tak bij gekregen: de gecombineerde leefstijlinterventie (de GLI). De GLI is een project waarbij meerdere zorg professionals samenwerken om u te coachen naar een gezondere levensstijl.

Belangrijkste aspect binnen de GLI is er gewerkt wordt aan gedragsverandering. Hierin heeft de deelnemer zelf de regie door middel van doelen stellen en zelfmanagement. Daarnaast worden beslissingen genomen in samenspraak met de zorgprofessional, in plaats van dat ze de deelnemer van bovenaf worden opgelegd.

Programma’s

Leefstijlcoaching HRC biedt 2 programma’s aan, de Beweegkuur en SSiB. Het verschil tussen de programma’s vindt u op de volgende pagina’s:

de Beweegkuur

Samen Sportief in Beweging (SSIB)

Vanaf mei 2023 worden er geen nieuwe groepen SSIB aangeboden vanuit Leefstijkcoaching HRC. Wel kan het zijn dat de dietist/ leefstijlcoach van HRC meewerkt aan een SSIB programma vanuit een andere organisatie.